Sport Fotografie: Open Drift Championships in ScheveningenSports Photography: Open Drift Championships in Scheveningen

Sport Fotografie van de Open Drift Championships race op het Norfolkterrein in ScheveningenAfgelopen weekeinde was het Open Drift Championship op het Norfolk terrein in Scheveningen. Ik ben er geweest om foto’s te maken, gewoon voor de lol en omdat het kon. Eigenaar van Trendforward en beheerder van het terrein Driesse van de Weg is een oude bekende van me en hij had geregeld dat ik overal mocht komen. Met een geel hesje aan en oordoppen in kon ik mij op het hele circuit begeven. Ik ben vroeger vaak op Zandvoort geweest toen Coen nog racete en ik vond het erg leuk om het weer eens van dichtbij mee te maken. Één groot verschil, hier rijden ze zo min mogelijk rechtdoor en het liefst zijwaarts met zoveel mogelijk rook. Het is een slip/drift show ineen. Je racet twee aan twee in twee heats. Daarbij is het de bedoeling dat de bij de eerste de voorste zo dwars, hard en zo dicht mogelijk langs de boarding rijdt met zoveel mogelijk rookontwikkeling. De volger probeert zo dichtbij te rijden en de voorste na te doen.  De tweede heat draaien de rollen en een jury beoordeelt de rijstijlen. Het gaat dus niet op tijd maar om stijl en lef.
Ik ben er tijdens de trainingen op zaterdag geweest en uiteindelijk kon ik zondag nog een uurtje erheen voor de finales.

Ik had van te voren een idee van het beeld dat ik wilde maken, en dat is voor het grootste gedeelte gelukt. Één van mijn doelen was om er voor te zorgen dat ik het Norfolk logo op de achtergrond erbij zou hebben zodat Driesse er eventueel wat mee zou kunnen in de toekomst. De uitdaging bij race fotografie is dat je wil dat de wielen bewogen zijn en de rest niet. Daar moet je mee spelen en er zijn verschillende trucjes voor. Het goed meetrekken van de camera (pannen) vergt toch enige oefening. Ik vind het in ieder geval een leuke vorm van fotografie. Ik zou nog wel wat on board foto’s willen maken en wie weet lukt dat de volgende keer. Het enige dat ik nodig heb is een snelle auto en een circuit. Ik weet niet hoe het gaat op de grote circuits, maar hier kon ik met een 10mm lens achter de railing staan terwijl de auto’s op een meter of 2 afstand van me vandaan langs raasde!

Voor een eerste keer bij race fotografie vind ik het zeer geslaagd:

Sport Fotografie van de Open Drift Championships race op het Norfolkterrein in ScheveningenLast weekend I got the opportunity to shoot motorsports for the first time. The Open Drift Championship was held on the Norfolk Terrain in Scheveningen. Owner of Trendforward Driesse van de Weg is an old acquantance and he arranged that I had full access on the track. Armed with earplugs and a yellow vest I could go where I wanted. I used to go to the tracks a lot when I was younger and Coen was still racing, and I really liked being up close in a race again. There’s one big difference though, here they try to drive as sideways as possible and generate a lot of smoke. It’s stunt/drift show. They race man on man heats. First heat the leader tries to go sideways, as close to the railing and make as much smoke as possible. The follower tries to stay as close as possible and copy the leader. In heat two they switch roles. A jury determines the scores. So it’s not about time but about style and who has the biggest balls.
I went to the trainings on saturday morning and managed to make it to the finals on sunday evening.

I had an idea of the images I wanted to create and I managed. One of my goals was to get Norfolk signs in the picture so that Driesse might be able to use them in the future. The big challenge at photographing racecars is that you want a sense of speed. So you try to blur the wheels and keep the rest in focus. There are different tricks to that and I tried them all. Panning is one of those techniques which requires a bit of practice. I really enjoyed myself on the track. I would like to do some on board photography stuff and I have a few ideas for the future. All I need is a fast car and a track.. Now I don’t know how it is on the bigger tracks, but here I was able to stand next to the railing with a 10mm lens and get the cars while they were speeding past 2 meters away.

For a first time at race photography I’m pretty excited about the result:

Tags:

No comments yet.

Leave a Reply